Afwijkende mondgewoonten
– Habitueel mondademen
Wanneer mensen door de mond blijven ademen terwijl de neusdoorgang voldoende is, spreekt men over habitueel mondademen.
Bij mondademen droogt de mond uit. Daardoor hoeft er minder vaak geslikt te worden. Dit heeft tot gevolg dat de buis van Eustachius, die de neusholte met het oor verbindt, te weinig wordt gereinigd. De kans op oorontstekingen neemt hierdoor toe. Een ander gevolg van mondademen is dat de mondspieren verslappen, waardoor de tong plat in de mond komt te liggen. Hierdoor wordt de kans vergroot op afwijkend slikgedrag en slissen. Dit zorgt weer voor een afwijking in de stand van het gebit.
Wat doet de logopedist?
De logopedist geeft oefeningen die de spieren van lippen en tong versterken. Verder zal de behandeling vooral gericht zijn op lipsluiting.
– Afwijkende zuiggewoonten
Afwijkende zuiggewoonten zijn het zuigen op vingers, duim of speen na het derde jaar. Baby’s en peuters hebben nog zuigbehoefte. Al wordt de zuigbehoefte na het eerste jaar al duidelijk minder. Wanneer kinderen na hun derde jaar nog op duim, vingers of speen zuigen is dit niet omdat ze zuigbehoefte hebben, maar omdat het een gewoonte is geworden.
Wat doet de logopedist?
De logopedist geeft uitleg over de nadelige gevolgen van zuigen op de duim, vingers of speen. Verder geeft zij tips om de zuiggewoonten af te leren.
– Afwijkend slikken
Bij een verkeerde manier van slikken wordt met de tong krachtig tegen de tanden geduwd. Het gevolg is dat de tanden weggedrukt worden (naar voren en opzij) en dat er een afwijking ontstaat in de stand van het gebit (bijv. een open beet of een overbeet).
Wat doet de logopedist?
De logopedist geeft oefeningen die de spieren van de lippen en tong versterken en leert stap voor stap het juiste slikgedrag aan.